CONTACT HOLLAND 1941-1942

voorkant kaft van het boek Contact Holland CONTACT HOLLAND 1941-1942
Noordwijk, Katwijk en Scheveningen
Duitse kustverdediging en landingen van geheim agenten.
P. Harff en D. Harff

ISBN 978-90-80644908

Inhoud
Boekhandels



Inhoud:

Na een Voorwoord van prof.dr. B. Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, begint het boek met een beschrijving van Nederlandse en Britse organisaties in Londen.

In de meidagen 1940 waren koningin Wilhelmina, de regering en ook de Nederlandse geheime diensten naar Engeland uitgeweken. Daar was men verstoken van informatie over wat er in bezet Nederland plaats vond.

Zo nu en dan kwamen er in de periode van mei 1940 tot 1943 zogenaamde Engelandvaarders in Londen aan. Een aantal van hen was de Noordzee met een bootje overgestoken, anderen hadden een lange reis achter de rug en konden via neutrale landen de oversteek naar Londen maken. Zij konden daar vertellen wat er in Nederland plaats vond.

De informatie die men kreeg was beperkt en vaak verouderd. De regering wilde met meer regelmaat geïnformeerd worden. Om deze informatie te vergaren wilde men, met hulp van de Britten, geheim agenten naar Nederland sturen om radioverbindingen op te zetten.

Tevens werd gezocht naar mogelijkheden om vaste zeeverbindingen op te zetten waarmee mensen konden worden opgehaald en weggebracht. Twee Britse diensten probeerden onafhankelijk van elkaar in dezelfde periode zo'n zeeverbinding op te zetten.

Jan Willem van Driel was de eerste agent die naar Nederland werd gebracht. Hij werd in augustus 1940 met een ’Motor Gun Boat’ afgezet op het strand bij Oostvoorne. Hoewel reeds een tiental dagen later een tweede agent, luitenant ter zee Lodewijk van Hamel, per parachute werd gedropt bleven de ’Motor Gun Boats’ tot medio 1942 gebruikt worden in pogingen om agenten aan land te zetten of mensen op te halen. Daarna was de Duitse kustverdediging dermate versterkt dat dit soort operaties niet meer werden ondernomen.

Dit boek richt zich op de Duitse verdediging van de kust, geheime operaties waarmee agenten werden afgezet en de Duitse opsporingsdiensten.

Na een beschrijving van het uitwijken van de Nederlandse regering naar Londen en de wisselingen in de Nederlandse regering, komen de Nederlandse en Britse inlichtingendiensten aan bod. Vervolgens wordt de in de loop van de tijd steeds sterker wordende Duitse kustverdediging in het gebied rond Noordwijk, Katwijk en Scheveningen besproken. Tevens komen de Duitse opsporingsdiensten aan bod. Een belangrijk deel van dit boek beschrijft de verschillende nachtelijke operaties waarbij geheim agenten op de Nederlandse stranden werden afgezet en pogingen werden ondernomen mensen op te halen. Gepaard gaande met mislukkingen, spanningen in Londen en efficiënt werkende Duitse opsporingsdiensten was het werk van de geheim agenten een onbegonnen taak.

Het waren dan ook weinig geheim agenten die uit handen van de Duitsers bleven en de oorlog hebben overleefd.

Het boek heeft een afmeting van ongeveer 17 cm bij 24 cm. Het bevat 280 pagina's met veel foto's. ISBN 978-90-80644908 Prijs: euro 19,50


Kurhaus en Pier te Scheveningen.


Patrouille van de Duitse Verstärkter
Grenzaufsichtdienst op het strand
van Noordwijk.


De ingang van de strafgevangenis, het
oranjehotel, te Scheveningen.
(Nationaal Archief)




Het boek is te verkrijgen bij de volgende boekhandels:

Bergen (NH)

Boekhandel Thomas
Stationsstraat 7 - 9
1861 GA Bergen

Noordwijk

Moby Dick
Schoolstraat 31
2202 HD Noordwijk
071-3619498

Katwijk

Boekhandel Het Baken
Sectretaris Varkenvisserstraat 37
2225 KW Katwijk aan Zee
071-4013001

Het boek is online te bestellen bij boekhandel Het Baken te Katwijk aan Zee.

Het boek is ook online te bestellen bij boekhandel Moby Dick te Noordwijk via Boekwinkeltjes (op voorraad).

Het boek is ook te verkrijgen bij de volgende musea:

Museum Engelandvaarders; Bosweg 15; 2202 NX Noordwijk
Katwijks Museum; Voorstraat 46; 2225 ER Katwijk